onsdag 10 oktober 2007

Björntråd

Ingen kan väl undgå att vara intresserad av björntråd? Hur länge har det funnits? Varför heter det som det gör? Och vad heter det på engelska? Jag tänkte väl att jag har tummen på tidens puls!

Engelska först. I Stora svensk-engelska ordboken står det att det heter "bear cotton thread". Det låter ju lovande, men det visar sig vara en ordboksfras som det bara finns två googleträffar på!

Den ena träffen är en historia från alt.sex.stories.moderated. Närsammanhanget är
Magdalena held the little brave fighter tight as Cata shut him up. She counted twelve stitches and figured the bear cotton thread would serve its purpose.
och jag har inte vågat läsa så mycket runtomkring. Den antagligen skabrösa historien är skriven våren 2005. Det framgår annorstädes att denne upphovsmans efternamn är Karlsson, så antagligen är det en svensk, så han kan väl ha slagit upp i samma ordbok som jag.

Den andra träffen är från en rysk (!) text som innehåller denna engelska fras. Även här visar det sig dock vara ett svenskt ursprung, för texten är en översättning av Per-Olov Enquists Nedstörtad ängel från 1985. Jag slår upp i originalet där Enquist skriver
Hon hade därför, från sin egen privata handväska, tagit upp en helt vanlig nål och dessutom något som måste ha motsvarat det svenska begreppet "björntråd"; hon skriver "a bear cotton thread". Så hade hon helt enkelt tagit stoppnålen och trätt på björntråden, och, trots att hon varit mycket upprörd, försökt bemanna sig. Och så satt igång med arbetet.
(Arbetet är att sy fast ett huvud på en kropp!)

Så Enquist har samma ordbok han också! På stadsbiblioteket hittar jag översättningar av Nedstörtad ängel till flera språk och ser att både den finska och franska översättaren förtydligat engelskan till "a string of bear cotton thread". Vad jag mest undrar är vad den engelska översättningen har gjort av detta, men den hittar jag tyvärr inte i Uppsala. (Den finns, utlånad, på Stockholms stadsbibliotek.)

Så varifrån kommer denna engelska fras som bara verkar vara känd i Sverige? Jag hittar den i Svensk-engelsk ordbok från Läromedelsförlaget/Språkförlaget i en andratryckning från 1970. Förstaupplagan är från 1968 och jag orkar inte kräva fram den för att se om detta är med bland det hundratal ändringar som tillkom i andratryckningen enligt förordet eller om det var med från 1968. Sen har det hängt med i ordböcker det står Esseltes och senare Norstedts på.

Men varifrån de plockat detta fortsätter att vara en gåta för mig.

Hur gammalt är ordet "björntråd"? I NEO står det "HIST.: sedan 1949". (Så i nätupplagan, som väl ska vara senaste ordet. I minst nån tryckt utgåva står det istället "åtm. sedan 1940-talet".) Äldre än så är det i alla fall! Ordet finns inte som uppslagsord i SAOB (det bandet slutredigerades 1912), men nämns två gånger däri varav den tidigaste är den under uppslagsordet "rulle" där "En rulle björntråd" citeras från Östergrens Nusvensk ordbok.

Inte heller Östergren hade med det som eget uppslagsord (i band I från 1919), men det nämns alltså under Rulle i band V (1938). Jag kan alltså klå NEO i alla fall, men jag skulle ha velat hitta bra mycket äldre förekomster. Anledningen till att jag överhuvudtaget började kolla upp björntrådar är på grund av mina undersökningar i kronologin i Emil i Lönneberga. Ordet står nämligen med i Än lever Emil i Lönneberga när Lina ska få en tand utdragen. Är det en anakronism?! Kan det verkligen ha funnits björntråd i Emils Lönneberga utan att den märkts av mer i tryck tidigare?

Det finns dock "bjørnetråd" på norska och danska också, och danskarna kommer till undsättning! Ordbog over det Danske Sprog berättar:
Bjørne-traad, en. en slags stærk traad, der har en bjørn som fabriksmærke. OrdbS.
Detta är redan band 2 från 1920 och OrdbS syftar på anteckningar till ordboken från 1918. Om det då hade funnits ett trådmärke i Danmark med en björn på framsidan ett tag så hade det väl kunnat finnas i Sverige också.

I Hemmets handarbetslexikon från 1989 står det mer specifikt att denna ursprungliga artikel var engelsktillverkad. Så en björn på engelska trots allt? Hur såg björnen på denna produkt ut? Finns den kvar? När kom den? I England? Danmark? Sverige? Hette den nåt med björn eller var det bara vad den kallades? Spred sig ordet "björntråd" om sådan stark tråd tidigt även till andra märken? Jakten går vidare!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det här är ju nästan ett frö till en Kapten Stofil-artikel...

Per Starbäck sa...

En Kapten Stofil-koppling är att en av medarbetarna till Hemmets handarbetslexikon som jag refererade till är Lena Nessle, vilket väl är David Nessles mamma. Allt hänger ihop!

Unknown sa...

Jo, i sanning på tiden att björntråden får sin rättmätiga plats i kunskapsvärlden. Trodde jag skulle kunna hitta någon till källa i ord-och uppslagsböcker, men nej. Så till varför det heter så. Jo, "stark som en björn" när väl allmängods, men går man så till citatböcker av skilda slag får man en hel del till livs, men inte just styrka (Milnes Nalle Puh, Wennerbergs Gluntens vigilans o diverse om björnskinn. Varför valde man egentligen "björn" till den starka tråden. Allmänt använda symbollexika av Biedermann o Cooper skriver mycket om "björn" tar upp mycket men styrkan kommer sist o långt bort i världen "gamla Kina" eller "indianskt" o "japanskt". Men för mig (74) gäller styrkan o björntråd har funnits så länge jag minns.

En retsticka sa...

Björntråd kallas en kraftig niotrådig, dubbeltvinnad bomullstråd och sytråd som använts vid sömnad. Den har fått sitt namn efter den björn som prydde den ursprungliga engelsktillverkade artikeln. Björntråd används för att ge starka sömmar i sammanhang då fogen mellan tygdetaljerna utsätts för stark påfrestning. Det kan förutom i vissa plagg för utomhusbruk även gälla sömnad av tältduk och liknande.
så de så

Hans sa...

Jag är uppvuxen med björntråd och har fortfarande en stor rulle som jag vårdar ömt. Min mor jobbade som sömmerska på Levins Pälsskrädderi i Västerås på fyrtiotalet. Efter egos inträde på spelplanen fortsatte hon att sy pälsar i hemmet. Vi levde bland rullar med björntråd och pälsbitar.

Per Starbäck sa...

Kul! Jag följde upp här senare. Ser din rulle ut likadan som den på bilden där?

Chara Choppel sa...

Björntråd fanns när jag var liten
på 60-talet.
Det var en svart urstark tråd
som inte gick att slita av med
händerna till skillnad från
annan bomullstråd.
Sen försvann den eller slutade
tillverkas -
men tycks ha återkommit på
senare tid.

Unknown sa...

Jag har lärt mig att björntråd heter " kinesertråd" på danska

Per Starbäck sa...

Ja, men Bjørne-traad finns/fanns också. Se min uppföljning http://krafsklotter.blogspot.se/2009/03/return-of-bjorntrad.html !