måndag 22 december 2008

FRAsmakare

Såhär dan för dan före dopparedan kom promemorian om ändringar i FRA-lagen och närliggande lagar. Liksom som vid omröstningen under fotbolls-EM så råkar de flesta ha annat för sig just nu.

Det är i alla fall tydligt att regeringen har tagit fasta på kritiken. Bland ändringarna i lag 2008:717 om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet kan man t.ex. märka att skall genomgående har bytts mot ska, och det ger ju ett mycket trevligare intryck!

lördag 20 december 2008

God jul 1908!


Årets julhälsning är liksom den förra året hundra år gammal och består denna gång av två fina bilder hämtade från Julklockan 1908. Den första är framsidan av Jenny Nyström och den andra av hennes svåger Georg Stoopendaal.


Uti det raska snöbollskrig
Den svenske gossen övar sig,
Att han en dag med hurtigt mod
Må stå en kämpe god!

måndag 24 november 2008

MJ-SM


I helgen var jag med i det första svenska mästerskapet i mahjong. Trots att jag inte är med på bilden ovan med alla medaljörer är jag ändå någorlunda nöjd med min sjundeplatsplacering. Lite fler bilder finns här och här (samma bilder).

fredag 14 november 2008

WRGPT


Nu har årets viktigaste pokerturnering WRGPT gått igång igen, och här kan alla mina fans följa hur det går för mig (och för några vänner).

söndag 28 september 2008

Slutmässat


Årets skörd från Bokmässan blev 28 serieböcker, 60 andra böcker och 5 tidskrifter, vilket var mer än jag hade tänkt. Jag skyller på Olof som inte slog mitt flipperrekord under lördagen. Hade han gjort det hade jag spelat flipper konstant under söndagen tills jag slagit tillbaks istället för att gå runt och köpa saker.

Då misslyckades jag ändå (tre gånger!) med att köpa Carl Johan De Geers Jakten mot nollpunkten som jag fick ett mycket positivt intryck av. När det på ett seminarium sades om honom att nu, 70 år gammal, efter att ständigt ha hållit på med olika konstprojekt sedan 60-talet, så verkar han få sitt genombrottsår kommenterade han: "Man får stå på sig lite som kulturarbetare." Så sant.

Istället ska jag nu sortera in böcker från Kring långvedsbrasan till Det är bara lite aids. Pust pes.

lördag 27 september 2008

Bokmässan


Två dagar har gått av bokmässan. och böcker i all ära, och intressanta seminarier om bl.a. en Ulrike Meinhof-biografi och om arkivering av Internet, men en höjdpunkt har varit att Kraft & Kultur har ett flipperspel i sin monter! Eftersom Olof slog mig där i torsdags så var jag tvungen att gå tillbaks dit dagen efter. När jag äntligen hade återställt ordningen kunde jag gå på seminarier igen, och det blev ett om Joanna Rubin Drangers nya seriebok Alltid redo att dö för mitt barn. Jag konstaterade att vi var 44 kvinnor och 7 män i publiken, trots (?) att det handlade om tecknade serier, och undrade om det spelar nån roll att hon låter bli att kalla sina tecknade serier för just tecknade serier.

söndag 24 augusti 2008

Bronslur



För tre år sen var jag för första gången med i en mahjongtävling. Jag åkte som nybörjare iväg på egen hand till Nijmegen i Holland och var övertygad om att jag skulle komma bland de allra sista, men till min överraskning kom jag i den övre halvan. Dessutom gick det så bra för mina lagkamrater (i det "internationella" laget med fyra olika nationaliteter) så att vi totalt kom trea i lagtävlingen och därför fick gå fram och bli bronsmedaljerade!



Strax efteråt visade det sig dock att arrangörerna hade räknat fel. Vi hade inte alls kommit trea, utan fyra, och fick lämna tillbaka medaljerna. (Men bilden har jag kvar!)

Nu i helgen var jag med i den första officiella mahjongtävlingen i Sverige, vilket var ett öppet Uppsala-mästerskap. (Förutom sjutton Uppsala-bor var där även med tre göteborgare, tre danskar och en österrikare.) Trots att det annars gått uselt för mig i mahjong på sistone så flöt det på väldigt bra denna gång. Efter två av fyra sessioner hade jag kommit först vid bordet i båda, och även efter ett sämre resultat i den tredje sessionen var jag en av två spelare i täten i hela turneringen. När jag så ledde vid mitt bord i den fjärde och sista sessionen när det bara var några minuter kvar såg det mycket ljust ut. Men när det var 40 sekunder kvar gav jag bort en mahjong vilket gjorde att jag bara kom på andra plats vid det bordet. Hur långt skulle detta resultat räcka?

Ja, guldmedaljen som varit så nära försvann, men det räckte till en bronsmedalj ändå, och jag fick stå på den virtuella pallen.



Fast strax efteråt visade det sig att arrangörerna räknat fel. Jag hade inte alls kommit trea, utan fyra, och fick lämna tillbaka till medaljen, och den korrekta vinsttrion såg istället ut så här:



Jag skulle ha kastat bronsmedaljen i golvet medan jag hade chansen.

fredag 8 augusti 2008

Orvar



Vem är Orvar? Här följer en torr Uppsala-kulturhistorisk exposé i detta viktiga ämne.

Det handlar alltså om puben på Norrlands nations här i Uppsala som heter Orvar. Om man läser i gamla nummer av nationstidningen Norrlands varjehanda ser man att detta namn först dyker upp i Norrlands-sammanhang 1962. I nummer 17/1962 står att "Klubb Norrlandia"
har varit namnet på de enormt uppskattade träffar för kvar-i-stan-studenter, som ordnats på Norrlands i sommar. Varje ons- och lördag har det varit dans i stora salen, TV i inre läsrummet, biografen Sprattelskrubben i nedre läsrummet och därtill allsång och öl i ölstugan »Zum gemütlichen Orvar».

Senare används "Orvar" allmänt som namn för den lokalen, oavsett vad den används till, men ursprunget var i samband med detta Klubb Norrlandia, som hade sin premiär 16 juni 1962. (Tidigare hade lokalen varit uthyrd till Almqvist & Wiksell.) Vadan då detta namn? Denna logga (från Norrlands varjehanda 18/1962) gör det lite klarare.

Den figur som här avbildats dubbelt upp heter nämligen just Orvar. En serie med honom gick regelbundet i Ergo från nummer 10/1961, från början med titeln "Recentioret Orvar skriver hem". Orvar har nyss kommit till Uppsala från Bjursås och skriver hem och berättar om olika aspekter av studentlivet i nästa varje nummer av Ergo, här ett exempel från 15/1961:


Seriens skapare hette Fredrik Clason. Han var själv inte med i Norrlands nation, och vad han tyckte om denna koppling vet jag inte. I en sen Orvar-serie (Ergo 17/1962) har Orvar själv, då ej längre recentior, varit på Norrlandia.



Men varför kallade Fredrik Clason figuren för just Orvar? Det namnet dyker för övrigt upp påfallande ofta i hans teckningar även innan serien börjar. Så i Ergo 4, 5 och 7/1961.

Jo, denna Fredrik hade en vän som hette Orvar som han plockade namnet från, och denna vän är min far. Nu ska jag gå till Orvar. Jag tycker jag borde få gratis öl där på grund av min nära koppling!

måndag 28 juli 2008

Hyperkorrektion



Visst retar ni er också på alla dessa irriterande sammanskrivningar som man ser hela tiden, som på denna meny. Det var bättre förr!


Tillägg: Blogger fick visst för sig att försämra bildkvaliteten på den överförda bilden vilket gjorde texten lite svårläst. Det står
Tips

Pasta med Köttfärssås 84:–
Stektfalukorv med ägg och stektpotatis 79:–
Räksmörgås 74:–
Bakadpotatis med skagenröra och sallad 82:–
Croque Monsieur 72:–

söndag 6 juli 2008

Herräng 2008 Week 1


I've spent the last week at the Herräng Dance Camp, and because of the international character of that camp these random impressions from the camp are in English.

Last year I brought a pedometer, but I forgot to do that this year so it's hard to compare, but I think that I've been dancing more in the night than previous years. The last three nights before classes I slept four, four and three hours, respectively, before a particularly exhausting last day of classes, including a fast routine with Hanna & Mattias with lots of jumps which left me lying panting on the grass.

In spite of that I didn't sleep at all the night after that, but kept up during all the Friday party, dancing until the breakfast opened at eight o'clock. Even then I left the dance floor more because of hunger and leader/follower imbalance than because of being tired. I still find it amazing how much energy you get from dancing.

I was happy with my group, IA1, which contained some of my favourite followers to dance with, both some that I already knew of, and some new.

Wikipedia says that C Jam Blues (aka Duke's Place) by Duke Ellington has been performed by countless other musicians. At one time eleven different versions were being played back-to-back in the library! I happened to be dancing when the dj started this crazyness, so I thought I should outlast the whole set, even though I didn't know many songs there would be. After dancing a couple of songs each with different partners I had run out of followers after nine songs, and the dj kept on. I ran around looking for someone to dance with and had to go to the couple in the sofa who looked like they would prefer to sit together and not dance at all, least of all with anyone else than each other. It's an emergency! You have to dance with me! I pleaded, and I'm happy to say she obliged.

But Herräng is not only dancing. I've also won a Petanque competition, been thrown out of a casino, juggled and eaten lots of brownies. Now after some sleeping and laundry I long to get back again!

I've taken some pictures that are available at Orkut and at Facebook.

tisdag 17 juni 2008

En misslyckad helgardering

Det är många spännande matcher på teve nu. Idag följde jag den viktigaste. För säkerhets skull helgarderade jag, dvs. jag satsade pengar på ladbrokes.com på att FRA-lagen skulle gå igenom. Då skulle jag få i alla fall nån tröst när den onda sidan vann, tänkte jag.

Alice Åström (v) tog tidigt hand om bollen på ett förtjänstfullt sätt, men senare tog motståndarna över bollen. Det stod fortfarande 0—0 i pausen.

Åskådarna var mest nyfikna på vad Fredrick Federley skulle göra när han väl fick bollen, och när han väl fick det var spänningen total. Han dribblade först iväg mot ena målet men sen vände han och dribblade mot det andra. Så snurrade han runt litegrann medan han såg ut att vara nära bristningsgränsen och det slutade med att han ställde några färdigskrivna frågor som fick färdigskrivna svar av Sven Tolgfors. Och därmed fick vi veta vad som redan var bestämt, nämligen att förslaget ska gå igenom, men först efter en snabb återremiss och lite kosmetiska ändringar.

Så min helgardering misslyckades totalt. Det blir fel resultat och jag förlorar min insats!

måndag 16 juni 2008

En tallrik full med skridskor


Jag har så mycket kvar att lära om fotboll. I lördags sa t.ex. en av kommentatorerna att en spelare föll ihop som en tallrik skridskor, och jag har fortfarande svårt att se detta framför mig.

fredag 16 maj 2008

Svenska i Google Translate

Sedan några dagar klarar Google Translate även svenska, och jag har roat mig med att se efter hur den översätter olika saker från svenska till engelska. Ibland imponererar detaljkunskaperna om t.ex. namn, vilket gör att
Mumintrollet och Snorkfröken bor i Mumindalen
blir
Moomintroll and Snorkmaiden live in Moominvalley.
Men annat är inte lika imponerande:
  • Den gubben gick inte → The jack-Failed
  • Det rockar fett. → The coats of fat.
  • Vi åker bil till Grönköping. → We shift from cars to Warshaw.
  • I jul är det dags: Kalle Anka → In July, it is time: Toy Story

Detta roar Per och såna. (Eller översatt till engelska: "This amuses Per and such high capacities.")

tisdag 6 maj 2008

$43054


Jahapp, då är jag utslagen ur WRGPT och fick $43054 i låssisar i pris för min placering på 46:e plats. Då ska jag inte tjata mer om det förrän WRGPT18 startar i höst.

söndag 13 april 2008

... men först medalj



I lördags spelades mahjongtävlingen MCR Open Danish Championship 2008 i Köpenhamn. Jag var där! Min placering blev måttliga 24 av 36 deltagare, förutom de individuella resultaten var det även en lagtävling och i mitt Uppsala-lag (om fyra) fanns även Hans som kom fyra och Jonas som kom tvåa, vilket totalt gjorde att vi vann tävlingen! Redan den första gången jag var med i en mahjongtävling fick jag en medalj (med då brons) om halsen, men strax efteråt kom arrangörerna på att de räknat fel och begärde tillbaka medaljen, men den här gången fick jag med den hem!

Bilden ovan på de medaljbehängda Uppsalahjältarna Hans, Per, David och Jonas är tagen från http://uk.mahjong.dk/activities/dmint/2008/, där det även finns mer bilder och resultat.

torsdag 10 april 2008

In the money!

WRGPT är en gammal ärorik årlig pokerturnering på nätet som startade långt före nätpokerboomen – själv är jag med för elfte året nu. Det kostar $10 000 att vara med, men det är bara låssisar. Därmed har jag spelat bort en hel del låssisar genom åren, så det glädjer mig att jag i år fortfarande hänger kvar när det är 99 deltagare (av ursprungliga 1133) kvar, eftersom det är så många som får priser (även dom i låssisar förstås)! Ettan i år får $2 537 354, men det räcker med att jag kommer tolva eller bättre för att jag totalt med alla års deltagaravgifter äntligen ska ligga på plus!

tisdag 4 mars 2008

Let's play steak!

Efter ett litet inläggningsryck på Librarything har jag nu lagt in över 5000 böcker där. Därmed har jag det största inlagda biblioteket i Sverige. Hurra, jag vinner! (För det är väl en tävling?)

Jag sorterar min facklitteratur efter SAB, som svenska bibliotek. En rolig sak tycker jag är att en del klassifikationskoder återanvänder hela eller delar av klassifikationssystemet för en del av koden och hur det definierar en del rätt oanvändbara koder på köpet.

T.ex. är "Dg" koden för etik och till det kan man lägga en kod för vad det är etik angående. Så eftersom t.ex. "Pu" är "Datorer och databehandling" kan en bok om etik för databehandling hamna under "Dgpu". På samma sätt kan man förstås bilda t.ex. koden "Dgrdca" för etik i biljard, trots att det förmodligen inte finns några böcker i detta ämne. Eller varför inte "Dgdgrdca" för etiken kring biljardetik. Mer exempel på klassifikationskoder som det antagligen inte finns några böcker till (än!):

Epabaf = Undervisning i välskrivning på högskolan
Eabqbgepa = Undervisning i stenografi för sanskrit
Oeöqccac = Juridiken kring knyppling
Qimubbbd = Handel med floder, älvar och åar
Aacfexckba = bibliografier över verk om teologisk etik angående yrkesval till påve