fredag 8 januari 2010

Selma befriad igen

Vid årsskiftet så blev Selma Lagerlöfs verk fria eftersom det nu är 70 år sen hon dog. Därför har börjat typsätta en del böcker av henne för spridning.

Det är faktiskt andra gången hon blev fri. Första gången var för tjugo år sen när det var 50 år sen hon dog, men 1995 utökades upphovsrätten med 20 år retroaktivt, så förlag och andra som hade planerat att publicera hennes verk fick tänka om. Projekt Runeberg som publicerar nordisk litteratur på nätet fick bråttom att göra så mycket det hann av det arbete som skulle bli förbjudet efter det årsskiftet.

Inspirerad av detta inlägg angående något DN skrivit om Hjalmar Söderberg och eftersom jag tycker det är roligt att typsätta med LaTeX såg jag detta som ett bra tillfälle att göra snygga PDF:er som är lämpliga för läsning på papper. Än så länge finns Herr Arnes penningar i en prydlig PDF lämplig för läsning på papper här. Troligen lägger jag mer där senare.

(Hjalmar Söderberg blir fri först om ett år.)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Är det verkligen så bra? Bara för att du skriver att det är fritt så blir jag förvirrad, men enligt Wikipedia dog hon 16 mars 1940. Upphovsrätt till ett verk gäller intill utgången av sjuttionde året efter det år då upphovsmannen avled , vilket jag får till att hennes verk är skyddade hela 2010 också.

(Eftersom jag köpte en Kindle för ett tag sen har jag roat mig med att leka lite med materialet från Runberg, om du orkar skulle nog många uppskatta om du orkar göra snygga epub och mobipocket-varianter också. Om man får, då.)

Per Starbäck sa...

Du har förstås rätt! Jag tänkte fel ett år och har gjort de olagliga filerna otillgängliga igen.

Anonym sa...

Använder du Runeberg som källa så kan ju ett alternativ vara att publicera skripten du använder för att skapa filerna. Jag har väl tänkt göra något som tar en URL till ett verk eller en författare och skapar epub (och mobipocket från denna med hjälp av Calibre), men har inte haft någon akut lust att göra klart det sen jag plockat in det jag själv vill läsa den närmsta tiden.

Det hjälper ju rätt långt ifrån alla, men sådana som jag skulle bli glad åtminstone :)

Gnirre sa...

Jag fattar noll av distinktionerna. Texten ligger fullt läsbar på Runberg. Lagligt? Men att konvertera den till pdf och lägga upp den? Blir det olagligt då?

Pontus: enligt Wikipedia stöder Kindle pdf

Per Starbäck sa...

När Runeberg lade upp de filerna var det tillåtet. Sen har de inte rört dem, tror jag. Kanske blev det ett brott år 2000 att inte aktivt ta bort filerna de redan lagt där. Jag vet inte.

Se även http://runeberg.org/admin/95rixdan.html

Anonym sa...

Jag har inte tittat nu, men som jag minns det så var övergångsreglerna gjorde så att tidigare publiceringar av verk som blev skyddadde fick finnas kvar.

Vad gäller Kindles PDF-stöd stämmer det att den kan visa PDFer. Användarupplevelsen blir dock rejält mycket sämre än med de HTML-liknande format som finns - exempelvis kan man så vitt jag vet inte ändra textstorlek eller göra anteckningar, vilket går bra med "vanliga" böcker.