söndag 24 maj 2009

Nu har jag bestämt mig


Nu har jag bestämt mig

Eftersom EU-valet pågår var det dags för mig att bestämma mig för hur jag ska rösta.

Jag har länge varit engagerad i frågor om upphovsrätt, patent, integritet, medborgarrätt på nätet, osv. Jag har i många år sympatiserat med sådana organisationer som Free Software Foundation, Electronic Frontier Foundation och EF-Sverige. Jag har skrivit till parlamentsledamöter om sådana frågor som det så länge var så svårt att få gehör för, men som bekant har sådana frågor på sistone blivit mycket mer synliga. Nuförtiden är det ganska plötsligt många fler som bryr sig om sådant som FRA-lagen, IPRED, ACTA, datalagringsdirektivet, ständigt förlängd och förstärkt upphovsrätt, osv.

Sämst i sådana frågor bland riksdagspartierna har alltid socialdemokraterna och moderaterna varit, och bäst har alltid vänsterpartiet och miljöpartiet varit. Det har gjort det enkelt för mig som även i andra frågor har sympatiserat mer med dessa partier. »Internetfrågorna« är ju långtifrån det enda!

I det pågående EU-valet känner jag starkast för miljöpartiet, och jag tycker att Carl Schlyter har gjort ett jättebra arbete, inte minst i »mina« frågor. Ändå kommer jag inte att rösta på honom. Jag tänker igen på när miljöpartiet första gången kom in i riksdagen 1988 och vilken effekt det fick på andra partier. Hur alla möjliga partier mer eller mindre plötsligt skulle ta upp miljöfrågor. Precis som jag tror att den miljöpartieffekten inte bara orsakade miljöhyckleri från andra partier, utan även gav ökat handlingsutrymme för verkliga miljövänner i andra partier så tror jag att den piratpartieffekt som vi får i detta val ger en bångstyrig folkpartist som Camilla Lindberg (som nog själv mycket väl förstår detta), en lite mindre bångstyrig moderat som Karl Sigfrid och förmodligen även t.ex. några socialdemokrater ökat handlingsutrymme och inflytande i sina partier. Eftersom ändå några omständigheter råkar samverka så att det blir en sådan effekt så ser jag det som positivt att låta den effekten bli så stor som möjligt. Mer effekt kan man knappast få med sin röst i just detta val, vare sig inom EU eller som sidoeffekt inrikes, så då gör jag så även om jag tycker det finns andra partier som »egentligen« är bättre, och jag är rädd för att piratpartiet kommer att »rösta fel« i flera fall.

Ungefär såhär tror jag många tänker. Även t.ex. Rasmus Fleischer kommer med ett liknande pragmatiskt sätt fram till att störst positiv effekt ger en röst på piratpartiet, och Farmorgun i Norrtälje som ser sig som en utomstående som följer PP skriver att »Sammantaget känner jag dock att om vi ska hjälpa alla de etablerade partierna att stå fast vid sitt nymornade intresse för värnet av de demokratiska fri- och rättigheterna måste vi nog lägga vår röst på Piratpartiet.«

Då ska jag bara bestämma mig för vem i piratpartiet jag ska kryssa också. Jag lutar åt Amelia Andersdotter, av liknande skäl som Rasmus Fleischer och Christopher Kullenberg. Nu såg jag dessutom precis att Klara skriver att hon är i »särklass mest kompetent på EU och internationell politik i hela partiet«.

6 kommentarer:

ctail sa...

Det är intressant att se att man kan hamna hos Piratpartiet från olika håll. Det gnager ibland lite på mig att många människor jag tycker har värderingar som liknar mina identifierar sig som »vänster«, medan jag kategoriseras som »höger«. Nu röstar många av oss äntligen på samma parti. Höger–vänster-skalan blir allt mer utdaterad. Den mest framträdande av det svenska Miljöpartiets grundare kom ju också från det liberala hållet…

Per Starbäck sa...

Ja visst är det bra när folk kan samarbeta i de frågor de är överens om, trots att det kan vara svårt från alla håll att inse att de andras frihetsivrande också är på riktigt. Jag glädjer mig när jag ser t.ex. vänsterpartisten Erik Josefsson tala sig varm för folkpartisten Olle Schmidt.

För mig är höger-vänster-skalan inte alls utdaterad, men jag går efter hur jag tror att jag kan åstadkomma mest nytta med min röst i just den här situationen, som ju för övrigt har skapats av att vi har en borgerlig regering nu. Om istället sossarna suttit vid rodret (och fört ungefär samma politik i dessa frågor) hade den upplevelse av svek som du och många har känt dröjt ännu några år.

HugeHedon sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
HugeHedon sa...

(Nytt försök med bättre formattering)

Andra exempel, från superteamet Josefsson(V)/Lindberg(FP):


Låt hederligt folk fortsätta tala fritt
Stämning kan lösa datalagringsknuten

Niklas sa...

Visst är det härligt med politik över blockgränserna! Jag röstar på Miljöpartiet, men ser mig inte nödvändigtvis som "vänster" för det, mer som socialliberal.

Per Starbäck sa...

@hugoheden, Ja, finfint! Det förvånar mig inte att Erik Josefsson varit en gemensam nämnare för de exempel vi givit. Han verkar vara bra på att bygga broar.

@Thomas, Ja, att rösta på miljöpartiet har väl också setts som en pragmatisk kompromiss från olika håll.