måndag 1 juni 2009

Blåvitt

Blåvitt: Raklödder, Shampoo, Deo roll on
Jag har roat mig med att fota av några förpackningar ur mina oumbärliga samlingar. Enligt Wikipedia var det 1979 som produktserien Blåvitt introducerades, och jag tror att designen redan från början var ungefär som på mina bilder här, på produkter från mitten av 90-talet. Jag älskar det! En stram enkel tydlighet som får fram precis det man ville. Här är det enkla billiga basvaror utan krimskrams eller extra lyx! Det var produkter utan dyra reklamkampanjer och utan dyra förpackningar i fyrfärgstryck. Det var produkter som ropade ut att här kan du få nånting billigare som är inte mycket sämre än andra produkter!

Blåvitt: Rengöringsmedel
Jag tror att »Tandkräm med/utan fluor« var två av de första produkterna. Dem har jag inte, men de och några andra finns avbildade på en kasse i ett nostalgiforum. Över till maten:

Blåvitt: Burgare
Blåvitt: Tomatketchup, Snabbmakaroner, Spagetti
Blåvitt: Ris, Fiskpinnar av torsk
Och därefter kanske något att dricka? Den vänstra kaffeförpackningen är bäst före juli 1993 och är därmed sannolikt den äldsta av de avbildade produkterna. (Det andra kaffet är bäst före november 1996.)

Blåvitt: Snabbkaffe, Kakao
Något gott till kaffet?

Blåvitt: Bakpulver, Vanillinsocker
Blåvitt: Våffelmix
Våffelmixen som kostade 13 kronor och var bäst före 950401 har jag kvar i oöppnad förpackning i min samling.(*)

Men säg den sällhet som varar beständigt. Det var kanske för tidigt ute med No Logo, och det gjordes reklam för hela serien, som detta exempel på YouTube från 1993. När man såg Blåvitt som ett varumärke så blev den naturliga följden att man tänkte att det var för tråkigt och skulle piffas upp. Resultatet blev en ny design som verkar ha kommit 1998 och som syns nedan. En katastrof! Dessa snirkliga bokstäver har ju ingenting att göra med blåvitt-tanken att göra, och mycket riktigt dröjde det inte länge innan det försvann. Nu är det Coop X-tra som gäller för Coops lågprisvaror. Gäsp.

Blåvitt typ II: Ris, Burgare

(*) Rah! Rah! Jag äter guldfiskar levande också.

10 kommentarer:

Olof Siverbo sa...

Den första blåvita varan som jag minns är glass. Jag gissar att den fanns med bland de första produkterna 1979. (Jag var tolv år då, och glass var ett av de få livsmedel som intresserade mig!) Om jag inte minns fel fanns det två smaker, vanilj och melon. Jag undrar fortfarande varför de valde just melon som enda fruktsmak. Inte lika dekadent som jordgubb eller hallon?

Olof Siverbo sa...

Viktig tilläggsinformation: Blåvitt leder allsvenskan! Fnord!

Per Starbäck sa...

Ja visst var det melon som var den andra smaken! Där blev det faktiskt en nackdel med de enhetliga förpackningarna, för jag minns en familjeincident med felköpt glass, där vi såg fram mot vaniljglass till äppelkakan eller vad det nu var som inte alls passade med melonglass som var vad som av misstag hade köpts. Ja, jag har haft en hård barndom som ni hör!

Elin sa...

älska blåvitt!

Unknown sa...

BLÅVITT - nu på Facebook!


http://www.facebook.com/pages/BLAVITT/294844769134

Malin sa...

http://www.youtube.com/watch?v=wKho1aDikBI

Per Starbäck sa...

Kul att det fortfarande dyker upp kommentarer ibland. (Fin reklam, Malin!)

Just igår fick denna bloggpost faktiskt mer träffar än nånsin. Detta för att folk länkade bl.a. hit för att förklara blåvitt i diskussionen kring senaste xkcd.

Unknown sa...

Blåvitt! Växte upp på Skogaholmslimpa/BLÅVITT Limpa doppad i varm Oboy, underbart.

I stugan har vi en BLÅVITT MELLANROST bryggkaffe. Oöppnad bäst före 1984! :-)

Unknown sa...

Hejsan! Ja, jag inser att min kommentar är är lite sen och att du säkert inte kommer läsa den hrller men jag måste säga att jag verkligen älskar din samling av de blåvita produkterna!! Har du mer bilder, isåfall om du vill så skulle jag bli superglad om du ville skicka de till mig! Jag samlar typ också på förpackningar men har inga blåvita, men skulle älska att få se lite av det du har! Skulle ju vara så himla kul om konsum och Coop återlanserade blåvitt och hade det som lågprismärke istället för x-tra! Inser nu också hur lång min kommentar blev men strunt samma! Du får gärna kontakta mig på min mail: littlewilmot@hotmail.se

Ha det bra!
Mvh Charlie :)

Per Starbäck sa...

Jag har inga fler bilder dessvärre. Men vad gäller eventuell återlansering så såg du väl att de gjorde ett kort gästspel för några år sen.