tisdag 19 juni 2012

»Det vet man ju hur dom är!«

(Ännu en del i Per-reder-ut-bilder-som-delas-på-nätet om valaffischen som inte är en valaffisch.)

Denna bild såg jag på piratpartietsledare Anna Trobergs blogg under rubriken Austin Powers designar valaffischer åt franska Piratpartiet. Det tycks vara två valaffischer för franska piratpartiet som ställs bredvid varandra. Texterna betyder »Politisk transparens« respektive »Inget att dölja? Skydda privatlivet och personuppgifter!«. Avkläddheten används påtagligt annorlunda i de båda bilderna. För att citera Troberg:

Budskapet på de båda affischerna går inte att ta miste på. En halvnaken brud ska få oss att önska transparens så att vi får se lite mer kött, medan en exponerad man tydligen ska få oss att förstå att vi minsann inte har rätt att glutta in i hans privatliv.

Här kan man lätt tänka »ja, suck, det vet man ju vilken unken kvinnosyn piratpartister har!«. Jag tror att Troberg hittade bilden på kvinnan på bloggen Den rabiata orakade flat-feministen Fanny!, och där är just detta vinklingen. Citat: »Piratpartiet tar såklart tillfället i akt att sexualisera lite kvinnor i sin nya reklamkampanj.«

Så vill förstås inte svenska piratpartister att vi ska tänka, så i Trobergs inlägg och kommentarerna till det är tänket mer »ja, suck, det vet man ju vilken unken kvinnosyn fransoser har!«.

Jag vill inte falla för någon av dessa ryggmärgsreaktioner och undrar istället om denna »nya reklamkampanj« finns. Anna Troberg skriver att hennes »franska partikamrater har valt att gå till val med två valaffischer som får James Bond att framstå som en riktig rödstrumpa«. Har de det då? Är detta valaffischer överhuvudtaget? Varför länkar varken Fanny, Troberg eller någon annan som skriver om detta till denna kampanj i så fall? När upprördhet sprids från upprörd till upprörd utan input från det som man är upprörd över kan det så lätt gå över styr.

Jag letar på franska piratpartiets webbsidor efter bilden på kvinnan, och hittar den inte, trots att där finns en samling med affischer. På affischen står alsace.partipirate.org så jag letar på Alsace-avdelningens webb också, även det förgäves. Om detta är franska piratpartiets »nya reklamkampanj« så har de sannerligen inte lyckats särskilt bra med att få kampanjen att märkas!

Jag hittar ändå bilden i ett franskt piratforum i ett inlägg från i mars i en diskussion (som vad jag kan förstå med min icke-existerande franska handlar om en planerad kortfilm och just här om hur mycket man kan eller inte kan anspela på sex i den). Det tycks vara härifrån bilden är tagen! Han som postat bilden är själv från Alsace och i hans forumsignatur står (enligt google-translate):

I am not a professional graphic designer, all the visuals that I post on this forum, are there for advice and consultation, before being subjected to any formal validation ... Thank you not to use them as visual "Pirate Party" before it is validated and stored (I do not know where on the server of PP).

Har bilden kanske ändå använts lokalt i Alsace? Jag mailar Alsace-piraterna och undrar och får till svar »it was just a private joke, this image has never been used as an election poster; just post on the french pirate party board«.

Detta »privata skämt« har uppenbarligen spridits några gånger av olika personer. Åtminstone på Reddit och Fanny återger (utan länk) några kommentarer till en spridning som jag inte har hittat. Men det har aldrig varit en valaffisch för piratpartiet på någon nivå alls.

Jag förstår att Anna Troberg snabbt ville stämma i bäcken när det verkade som (svenska) piratpartiet skulle svärtas ner av något man inte gjort, men jag är ändå förvånad över att hon inte istället stannade upp och undrade »stämmer detta?«. Att hon direkt skrev om vad hennes franska partikamrater har valt att göra utan att kolla med dem om de verkligen valt detta. Nog finns det mycket av både det ena och det andra i svenska piratpartiets forum också som varken hon eller piratpartiet står för? (Det har ju inte minst märkts i pp:s breddningsdebatt.)

Själv har jag inget personligt skäl att rädda varken piratpartisters eller fransosers ära, utan detta är för mig i första hand intressant som ett av många exempel på hur man allt oftare bör vara misstänksam till uppgifter utan källor att bottna i. (Visste ni förresten att facebook ska börja kosta pengar att använda?! Sprid vidare till alla ni känner!)

8 kommentarer:

Anna sa...

Hej, hej!
Vi sitter uppenbarligen med lite olika information. Så är det ofta på nätet och du har helt rätt i att det alltid är bra att kolla upp saker. Jag har fått uppgifter från tre håll om att affischen faktiskt använts. Det kan naturligtvis vara fel uppgifter och i så fall är ingen gladare än jag.

MEN, och detta är kanske ändå det mest intressanta i sammanhanget, vad har man för partikultur när man lyfter fram förslag som dessa med ett glatt "Hö, hö!"? Och vad signalerar det när bilden får ännu fler uppskattande "Hö, hö!" när den valsar runt på nätet.

Jag kan tyvärr inte tolka det på något annat sätt än att det i delar av piratrörelsen finns en tämligen ohälsosam attityd gentemot hälften av mänskligheten. Därför är det oerhört viktigt att hela tiden sätta fingret på sådana här saker. I det avseendet är den här diskussionen precis lika relevant oavsett om det visar sig att bilden faktiskt använts eller ej.

Ha det så bra,
Anna

Anna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...

Nu fanns den ju förvisso lagrad på franska pps lokala server: http://alsace.partipirate.org/IMG/png/transparence.png

Skulle liknande dyka upp på svenska pps servrar skulle jag ändå haja till.

Dock, som Anna berör, man får den kultur man odlar fram. Sånt här hör inte hemma i något piratparti, och då måste man säga ifrån direkt, med kraft.

Per Starbäck sa...

Tack för kommentar! Ja, jag tror dig absolut om att ni har skäl att brottas med sådana attityder. (Det vet man ju vilken unken kvinnosyn pirater har! :-)

Anna sa...

De allra flesta pirater har en bra syn på sina medmänniskor oavsett kön. :-) Tyvärr finns det undantag och det är det som manifesterats här.

Omdömet har uppenbart brustit hos någon. Som Mikael säger, sådant hör inte hemma på ett partis servrar. Dessutom finns bilden upplagd som valaffisch på Pirate Parties Internationals FB-sida. Det känns inte alls speciellt fräscht. http://www.facebook.com/media/set/?set=a.446311932061873.121741.152709151422154&type=3

Per Starbäck sa...

@Mikael: Det är tydligen ett forum där man kan lägga in bilder, så det är klart att inte bara "olämpliga texter" finns på deras server utan även "olämpliga bilder". Sen är det sant att just denna bild inte ligger på forum.partipirate.org som de andra.

Jag säger inte att allt måste vara OK för att något är ett "privat skämt", men onödigt med anklagelser mot franska pp här hursomhelst.

Per Starbäck sa...

@Anna: Tack för länken till PP Internationals Facebooksida som jag inte sett! Det var tydligen här Hanna plockade upp bilden, och det är är tydligen här höhö-kommentarerna ni syftar på finns. Ja, det vet man ju hur folk på facebook är!

Gnirre sa...

Bra grävt igen, Per!

Din huvudpoäng att det startade en debatt på lösa boliner står sig. Det sträcks för lite boliner här i världen.