fredag 7 februari 2014

Äkta människor

Bilden visar en scen ur avsnitt 2.4 av Äkta människor och på den stora skärmen i bakgrunden syns en del av den »datakod« som ger hubotar en egen vilja och självständighet. Koden är trasig och det är ett svårt jobb att reparera den. (Överraskande nog verkar det som om denna kod är skriven i programspråket C++.)

Jag ligger efter i tittanden och har inte hunnit längre än så, så kanske har detta ordnat sig i senare avsnitt. Om inte, så kan jag hjälpa till! Se här:

Ja, det är sant! Jag har hittat den förlorade koden! Just detta är taget från denna fil, och annat är taget från samma projekt CasparCG. All kod finns tillgänglig på nätet och är fri programvara utvecklad av SVT, så det är bara att hämta koden där och lägga in den i ens hubotar! (Men det sker på egen risk.) Men vad vet jag. Det kanske redan har hänt. Jag ligger flera avsnitt efter, som sagt.


P.S. Minnesgoda läsare minns att jag inte hade någon TV, men jag skaffade nyligen en igen. Radiotjänst i Kiruna AB är fortfarande ett oförskämt vansinnesföretag och de summariska närmast kollektiva avslagen för folk med högst rimliga överklaganden är tragiska. Jag var fullt beredd att bli ännu en rättshaverist som skrev överklaganden som ignorerades, men nu hann jag få lust att skaffa en TV igen innan jag hamnade i den situationen. Tack till er som konstrar, dock! Rättshaverist används som skällsord, men inte av mig. Det är mycket bättre att ha rätt än att ha fel, och ni bidrar till att vår långa väg till en vettig finansiering av public service-TV går något snabbare än den annars skulle göra.

6 kommentarer:

Erik S sa...

Väldigt cool!

Jag kikade också på koden förstås... och som jag minns det så såg koden man såg på vanliga bildskärmar rätt annorlunda ut. Jag tyckte att jag hann se nån sorts lispstruktur. Men jag gick förstås inte vidare.... men jag tänkte :-)

Erik S sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Per Starbäck sa...

Lispstrukturer verkar ju så mycket rimligare! :-)

Här finns en del om specialeffekterna.

Per Starbäck sa...

Jodå, i 2.5 finns commonlisp, taget från "POIU: Parallel Operator on Independent Units".

Olof Siverbo sa...

Lösningen står ofta på baksidan av frimärket!

Mattias sa...

I avsnitt 1.8 är det en del Javascript vid 29:11 och lite Lisp vid 54:23.