fredag 8 augusti 2008

OrvarVem är Orvar? Här följer en torr Uppsala-kulturhistorisk exposé i detta viktiga ämne.

Det handlar alltså om puben på Norrlands nations här i Uppsala som heter Orvar. Om man läser i gamla nummer av nationstidningen Norrlands varjehanda ser man att detta namn först dyker upp i Norrlands-sammanhang 1962. I nummer 17/1962 står att "Klubb Norrlandia"
har varit namnet på de enormt uppskattade träffar för kvar-i-stan-studenter, som ordnats på Norrlands i sommar. Varje ons- och lördag har det varit dans i stora salen, TV i inre läsrummet, biografen Sprattelskrubben i nedre läsrummet och därtill allsång och öl i ölstugan »Zum gemütlichen Orvar».

Senare används "Orvar" allmänt som namn för den lokalen, oavsett vad den används till, men ursprunget var i samband med detta Klubb Norrlandia, som hade sin premiär 16 juni 1962. (Tidigare hade lokalen varit uthyrd till Almqvist & Wiksell.) Vadan då detta namn? Denna logga (från Norrlands varjehanda 18/1962) gör det lite klarare.

Den figur som här avbildats dubbelt upp heter nämligen just Orvar. En serie med honom gick regelbundet i Ergo från nummer 10/1961, från början med titeln "Recentioret Orvar skriver hem". Orvar har nyss kommit till Uppsala från Bjursås och skriver hem och berättar om olika aspekter av studentlivet i nästa varje nummer av Ergo, här ett exempel från 15/1961:


Seriens skapare hette Fredrik Clason. Han var själv inte med i Norrlands nation, och vad han tyckte om denna koppling vet jag inte. I en sen Orvar-serie (Ergo 17/1962) har Orvar själv, då ej längre recentior, varit på Norrlandia.Men varför kallade Fredrik Clason figuren för just Orvar? Det namnet dyker för övrigt upp påfallande ofta i hans teckningar även innan serien börjar. Så i Ergo 4, 5 och 7/1961.

Jo, denna Fredrik hade en vän som hette Orvar som han plockade namnet från, och denna vän är min far. Nu ska jag gå till Orvar. Jag tycker jag borde få gratis öl där på grund av min nära koppling!

3 kommentarer:

looppool sa...

Hej! Jag har med anledning av valborgsfirande i Uppsala, hittat en seriestrip med Orvar, ur Ergo från 1962. http://looppoollooppool.blogspot.se/2013/04/valborgsfirande-fran-forr.html

Per Starbäck sa...

Fin! Fredrik Clason gick för övrigt tyvärr bort nu i februari.

looppool sa...

Tack för ledsam info.