fredag 20 februari 2009

Tillbaka till Elefant-templet

1975 åkte Bamse, Skalman och Lille Skutt till »det berömda elefant-templet« i en avlägsen djungel för att hämta den dyrbara ädelstenen »elefant-stenen«. När de blev anfallna av glasögonormar så avledde Skalman ormarnas uppmärksamhet genom att plocka fram en liten grammofon ur skalet och spela en popskiva, vilket ormarna uppskattade så mycket så att de ignorerade inkräktarna.

1975:
Ädelstenen tog de med sig hem till ett museum, och tanken att det kunde vara fel eller ett brott att ta den och föra den ur landet nämndes inte. Men i år, 34 år senare, åker samma trio tillbaka för att lämna tillbaka ädelstenen! I det aktuella Bamse-numret 3/2009 stöter de på samma ormar (eller kanske snarare deras ättlingar). Skalman använder då samma trick, men använder denna gång en solljusdriven mp3-spelare istället för en grammofon. »Jag har tankat den med 30 000 timmar musik« säger han, dvs. nästan tre och ett halvt år!

Det är en ganska stor samling musik och jag undrar hur Skalman fått ihop allt detta. Säkerligen har han betalt för en del av sin samling, men antagligen bara en mindre del eftersom det är så mycket. Om det är låtar på drygt tre och en halv minut var så blir det totalt en halv miljon låtar. Som jämförelsepunkt består ljudarkivet på archive.org av nästan 300 000 inspelningar. På Jamendo finns i skrivande stund 16 164 album. Hur många låtar det är totalt hittar jag inte, men jag gissar på ett par hundra tusen det också. Tja, trots att jag först tyckte det lät mycket så är det nog inom rimlighetens gräns att samla ihop 30 000 timmar med fritt spridbar musik.

2009:
Det smakprov på Skalmans stora musiksamling vi får är dock inte något som går att hitta i en sådana stora samlingar, utan från Doktor Kosmos. (På MySpace skriver de för övrigt att de är »stumma och nästan gråtfärdiga av stolthet« över att ha varit med i Bamse och att de överväger att lägga ner verksamheten efter att nu ha »kommit så långt man kan komma som artist i Sverige«.)

Möjligen var detta spår med avsikt lagt i början av musiksamlingen såsom särskilt lämpat för att avleda ormars uppmärksamhet, men om det istället ger en typisk bild av vad för slags musik samlingen består av, så ger det en karaktär på samlingen som gör att det känns svårt att ha samlat ihop 30 000 timmar på laglig väg till en rimlig kostnad, så jag tycker det finns anledning att undra över hur Skalman egentligen har gjort. Det finns annat som tyder på att han anser sig stå över lagen. Kan t.ex. att ställa ifrån sig en ljudspelare på allmän plats där folk kan gå förbi (vilket sker bara några rutor efteråt, och det är bara första gången under dessa 30 000 timmar) räknas som offentligt framförande? Historien tycks tilldra sig i Indien. I Hand Book of Copyright Law från indiska staten läser jag att rättigheterna till en ljudinspelning innefattar att »communicate the sound recording to the public« och: »Communication to the public means making any work available for being seen or heard or otherwise enjoyed by the public directly or by any means of display or diffusion«. Har Doktor Kosmos medgivit detta?

Om inte annat kan man märka Skalmans inställning till lagen när Bamses dunderhonung stoppas i tullen eftersom det är förbjudet att föra in mat i landet. Skalman smugglar då in en tub ändå!

8 kommentarer:

Olof H sa...

Att skalman är en lurig en är allmänt känt, men att han uppenbart skulle bryta mot lagen? Dessutom skräpar han ner naturen med att dumpa en massa elektronik.. Vad ska barnen lära av detta?

Angående de 30 000 timmarna musik så finns möjligheten att han lagt in albumet socialmedicin drygt 626 gånger, fast det känns konstigt när han bara kunnat ha albumet på repeat.

Men som alltid, en utmärkt och underhållande analys! Favoritbloggen!

Per Starbäck sa...

Åh, min herre behagar smickra!

Men 626 gånger? Hur lång är den egentligen?!

Olof H sa...

Oj, givetvis missade jag ett steg i uträkningen. Drygt 37 578 ska det vara!

infol sa...

@Olof: Teoretiskt kanske, men tror du inte Skalman, som allmänt sett verkar ganska smart, snabbt skulle irritera sig på att ha:

Socialmedicin
Socialmedicin - kopia
Socialmedicin - kopia (2)
Socialmedicin - kopia (3)
Socialmedicin - kopia (4)
Socialmedicin - kopia (...)
Socialmedicin - kopia (37578)

i sin mp3-spelare?

Olof Siverbo sa...

Även SvD har engagerat sig i frågeställningen:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2541481.svd

Min egen uppfattning är att Skalman säkert har en manick som genererar musik. Knappast svårare att bygga än en tidsmaskin.

Per Starbäck sa...

Nu har Philip Teir, Sydsvenskan och SvD skrivit om Skalman och fildelning, men jag var först, så det så!

Naturligtvis kan godtyckligt många timmar musik ha genererats av Skalman. Det suspekta är ju att det exempel vi får på musikblandningen är från Doktor Kosmos och inte generisk pop som i den första serien. Är det slump är det för osannolikt. Är Doktor Kosmos särskilt utvalt att ligga först, så varför?

Har dom kanske gjort särskilt lämpliga ormlåtar. Jag kan inte identifiera vilken låt det är från citatet i serierutan. Olof H. trodde att det kunde vara från Socialmedicin. Jag tolkade det som att just den skivan släppts fritt i efterhand, men så verkade det inte vara när jag letade.

Elin sa...

Blir de stoppade av tullen? Shit, bor de inte i sin lilla dal längre? Jag får värsta realistiska bilderna i huvudet. Fast det kanske är en färgglad bamsetull iofs. Åh jag måste läsa!

Per Starbäck sa...

Visst bor dom kvar. Det var alltså tullen i Indien (eller var nu Elefanttemplet ligger)! Så går det när man flyger med reguljärt flyg istället för i en Skalman-luftballong.